Aanschaf VoIP: Wat je moet weten

Iedereen is lyrisch over VoIP. Terecht. Uit eigen ervaring weten we dat het meer opties biedt dan analoge of ISDN telefonie en het bovendien erg goedkoop is. Win Win! Er zijn wel aspecten waar je rekening mee moet houden mocht je VoIP overwegen. We vertellen je graag wat je moet weten bij de aanschaf van VoIP.

Voor de lezer waarvoor VoIP nieuw is, leggen we eerst even kort uit wat het exact is.

Wat is VoIP?

VoIP staat voor Voice over Internet Protocol. Je kunt het ook wel zien als het nieuwe bellen. Met een internetverbinding bel je via je VoIP provider de hele wereld rond. En dat voor een fractie van de kosten van analoge telefonie. Je kunt iedereen bellen via je eigen VoIP telefoon. Het biedt bovendien een platform aan functionaliteiten die een traditionele telefooncentrale niet kan bieden.

Wat voor toestel heb je nodig?

Als je optimaal wilt profiteren van de technologie, kun je het beste een VoIP toestel aanschaffen. Het maakt niet uit waar je toestel staat. In Spanje, Griekenland of op de Noordpool, zolang jij internet en stroom hebt, kun je gewoon bellen met je Nederlandse nummer. Een VoIP toestel heb je al vanaf €55,-.

Hoe zit dat met het netwerk?

Soms is het nodig om het bestaande netwerk te updaten. Zo kan de nieuwe technologie er op aansloten worden. Is het netwerk recent vernieuwd? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Bijna ieder bedrijf beschikt tegenwoordig wel over een breedband internetverbinding. Dan is de overstap een eenvoudig te realiseren.

Stroomstoring? Balen.

Heb je een stroomstoring? Balen. Met VoIP kun je dan niet bellen. Het heeft stroom en internet nodig. Zonder deze ingrediënten is er geen VoIP mogelijk. Traditionele telefonie via het oude vaste netwerk kan zijn momentje pakken en is weer voor even koning. Zolang de stroomstoring duurt, want dat is het enige voordeel wat traditionele telefonie nog kan bieden. Gelukkig is er ook een oplossing voor VoIP bij een stroomstoring: het vaste nummer kan gerouteerd worden naar een (mobiel) noodnummer buiten de VoIP centrale om.

Overstappen naar VoIP?

Met Zicht ICT kun je rekenen op eerlijk advies, één vast aanspreekpunt en alles wordt duidelijk uitgelegd. Ben jij geïnteresseerd in het overstappen naar VoIP? Plan een vrijblijvend adviesgesprek over VoIP, telefonie of automatisering en neem contact met ons op. Ook na de overstap blijven we gewoon bereikbaar voor eventuele aanpassingen of vragen. Eerder schreven we ook over de voordelen van VoIP. Lees het artikel hier en laat je overtuigen.